Кулинарни Рецепти

Вижте една хубава рецепта за сладко от кестениПитомен кестен (Castanea sativa ) има в района на Беласица, Петричко, в Берковско, Крумовградско, Доспатско, Карловско и др.
Различните сортове кестени имат приблизително еднакъв състав, но различни вкусови качества. В пресните очистени кестенови плодове се съдържат 49.8% вода, 42.8% въглехидрати, 2.9% белтъчини, 1.9% мазнини и 1.4% целулоза. От въглехидратите 16% е скорбяла, 7% декстрин и 4% захари (глюкоза и захароза). Кестеновите плодове съдържат ябълчена, лимонена и млечна киселина и доста голямо количество лецитин (355 мг%).
Те съдържат и значителни количества минерални соли, главно калий 707 мг%, Imageфосфор 87 мг%, магнезий 45 мг%, калций 33 мг%, натрий 1.5 мг% и желязо 1.3 мг%, както и микроелементите мед, флуор и силиций.
В кестените се съдържат и витамините С 27 мг%, РР 87 мг%, В2 0.24 мг%, В1 0.2 мг% и А 80 мг%.
Кестените се използват за пюрета, за пълнеж на птици, за гарнитура към печено месо, за торти и други сладки. В захарната промишленост се използват за плънка на бонбони.
В миналото кестените са били едни от главните хранителни източници в цели региони на Европа. От сушените кестени са приготвяли брашно, неотстъпващо по питателност на пшеничното. Обикновено са го смесвали с ръжено, пшенично, Imageа по-късно и с царевично брашно и са приготвяли хляб и сладкиши. След като са пренесени картофите, кестените са останали на заден план в храната на хората и животните.
Днес се приготвя хляб от кестени, който се използва в диетичното хранене, поради това, че не съдържа глутен. Правят се пасти, пирожки, препечените плодове се използват като заместител на кафето, а маслото от кестени намира приложение в сладкарската промишленост.
Лечебни качества. Кестенът е чудесно естествено лекарство, което няма вредни странични действия. Препоръчват го на болните от малокръвие (анемия) - тогава кестените трябва да се консумират всекидневно през есента и началото Imageна зимата.
Лапи от смлени кестени облекчават ревматичните болки. Варените или печени кестени имат антидиарично действие поради богатството на танин и пектин в тях .
Лековити са и кестеновите листа, както и кората на дървото. Отвара от тях успокоява болките и лекува ревматизъм. Приготвя се като 10г кестенова шума се заливат с половин литър вряла вода.Сладко от кестени

От къде да се сдобия със захарни кестени,които ми трябват за едно коледно рулце…мислих,мислих …и реших да си направя сладко…Без да съм сигурна в резултата ,започнах…

Първа рецепта:

❧Сварих кестените в леко подсолена вода,като първо им направих кръстовидно разрезче.Когато обвивката им започна да се отделя/след около 20 мин./ги извадих от водата и внимателно ги обелих,за да запазя целостта им…Е…някои се поразчупиха,но ще ги използвам за крем.
❧Наредих кестените върху домакинска хартия,за да могат да се освободят от излишната вода/по принцип са сухи,но все пак…/
❧Сварих рядък сироп от 1 кг. захар и 3 чаши вода.Пуснах вътре кестените,около 30 бр.,но вие преценете…ако кестените ви са по -малко,направете сироп от 1/2 кг. захар.Плодът трябва да плува в сиропа,за да може да поври спокойно…Оставих кестените да престоят в сиропа няколко часа и тогава върнах сладкото на огъня…варих го/знаете…докато капчица от сиропа,капната върху студена чиния не се разлее/ .
❧Добавих по време на варенето пръчица ванилия ,3-4 зрънца карамфил и корите на един портокал и един лимон,нарязани на дълги ивици,предварително изварени в две-три води…и подсушени.
❧Ако излезе пяна,обирайте я,но със суха лъжица !

Действах така,както мама правеше сладко от зелени смокини…Получи се превъзходно сладко !
Втора рецепта:Сладко от кестени

Сваряваме 500 г кестени много добре. Обелваме ги и ги пресоваме на пюре. Приготвяме захарен сироп, който прибавяме към пюрето и го оставяме да поври, като го бъркаме постоянно. След това добавяме към него една ракиена чашка ром или коняк и едно пакетче ванилия.
Тук помествам една интересна статистика за
удължаване на умствените способности чрез
КОПИРАНО! комсумиране на полезни за това зеленчуци и плодове Научното списание „Psychology Today” публикува статия, посветена на хранителните продукти, които спомагат за повишаването на умствените способности.

Учените са стигнали до извода, че хранителните продукти, които са полезни за сърцето, са също така полезни и за мозъка.

Според изследователите, червените боровинки в най-голяма степен спомагат за повишаването на умствените способности при хората, защото те съдържат голямо количество антиоксиданти, които си взаимодействат със свободните радикали на кислорода. Тези радикали произвеждат холестерол, който с напредването на възрастта вреди не само на сърдечно-съдовата система и паметта, но и на опорно-двигателния апарат.

Изследванията върху плъхове показват, че диетата с главен компонент червените боровинки при по-възрастните хора води до подобряване както на паметта, така и на работата на опорно-двигателния апарат.На второ място след червените боровинки се нареждат къпините. Те притежават същите свойства както и червените боровинки, но съдържат по-малко антиоксиданти. За сметка на това обаче в къпините има вещества, които подобряват зрението.Третото място си поделят цвеклото и зелето. Веществата, които се съдържат в тези зеленчуци, разрушават ферментите, които могат да доведат до развитие на болестта на Алцхаймер и намаляване на когнитивните функции.На четвърто място се нареждат видовете риба, които съдържат в себе си голямо количество мазнини. Това са например сьомгата, сарделата и херингата.

Тези риби съдържат мазни киселини, които също разграждат вредните ферменти. Изследванията показват, че ако човек яде поне веднъж седмично от тези видове риба, то вероятността от развитие на болестта на Алцхаймер значително намалява.Почетното пето място в класацията на „умните” храни заема спанакът. Според учените, спанакът забавя появата на проблеми в нервната система, предизвикани от стареенето, и възпрепятства възникването на нарушения в познавателните способности.


 
от http://www.zdraveto.eu/catalog/folder_07/7_01.htm        Една вкусна рецепта за яица по Савоиски